Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zsámbékiak egymás közt

2014.05.13

Sajtóközlemény

Prof. Dr. Martin Winterkorn (jelenleg a Volkswagen-konszern elnöke), akinek szülei zsámbéki svábok voltak, április 30-án, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott előadást Connected Car címmel. A család a kitelepítés következtében Münchingenben telepedett le. Onnan indult útnak egy ifjú ember, akinek a szülei, ha nem akarták, hogy megértse amiről beszélnek magyarul kommunikáltak egymással.
Nem titok, hogy Winterkorn úr áll az elmúlt 20 év győri AUDI beruházásai mögött is. Szereti Magyarországot és büszkén hangoztatja származását is. Nem is olyan rég megkérte a szintén zsámbéki gyökerekkel rendelkező Kassai Ferencet, a Mérnöki Kamara elnökét, hogy járjon utána a zsámbéki Winterkorn családfának. Így kerülhetett sor arra a nagy pillanatra, hogy lehetőségünk nyílt átadni neki a második kiadását megért "300 éve Zsámbékon" című kétnyelvű könyvet és a 300 éves zsámbéki betelepítési jubileum DVD-jét, mint igazi ZSÁMBÉKI ajándékot. Beszélgetés közben a Winterkorn család eredete és zsámbéki hagyatéka is szóba került, mivel Winterkorn úr évek óta intenzíven érdeklődik gyökerei iránt. Az előadás és az ajándékok átvétele után a VW-konszern elnöke egy munkaebédre sietett Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Parlamentbe.
Winterkorn munkásságát a legjobban talán egy, a múlt évben megjelent cikk utolsó sora mutatja be:
"Nem csak Németországban, Győrben is történelmet ír a zsámbéki sváb család sarja. Nélküle a győri Audi nem lenne az, ami: a világ legnagyobb motorgyára s teljes értékű járműgyár"-( idézet Koloszár Tamás cikkéből, mely az Autószektor internetes portálon jelent meg 2013-ban)
 Minderre azonban nem kerülhetett volna sor Kassai Ferenc körültekintő és alapos közbenjárása, szervezése és dr. Knáb Erzsébet segítsége nélkül. Hálás köszönet nekik mindezért!
 
A Lochberg Tánccsoport nevében összeállította Fuchs Sandra Titanilla
 
(A találkozóról írt cikket a Zsámbéki Polgár májusi számában olvashatják magyarul, a Neue Zeitung következő számában pedig németül)
Fotó: Audi Hungaria
Balról jobbra: Kassai Ferenc, Fuchs Sandra és prof. dr. Martin Winterkorn
_2rb0227--1-.jpeg