Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zsámbéki búcsút ünnepeltek Nattheimban

2012.08.13A kitelepítés óta minden évben összegyűlnek Nattheimban röviddel a nyári napforduló után, de nem

bucsu-nattheimben2.jpg

 azért, hogy meggyújtsák a Szent Iván napi tüzeket, hanem hogy  a hazájuk templomának búcsúját megünnepeljék. Akik közel s távolról ellátogatnak ezen a napon Nattheimba nem mások, mint a kitelepített zsámbéki svábok. Az óhazában (Magyarországon) Keresztelő Szent János ünnepe, egyike volt a templomi év legnagyobb ünnepeinek, hiszen ez volt egyben templomuk búcsúja is. Még nálunk Nattheimban, évekkel a kitelepítés után is ezekből az emlékekből és rituálékból táplálkozik ez az ünnep.
A "Zsámbéki Tempomi Induló" dallamaira bevonuló viseletbe öltözött asszonyok, a ministránsok éneke és Jelli Pater szavai mindenkiből mély érzéseket váltanak ki. A közösség megrendültsége szinte kézzel fogható. Szívéből és teljes átéléssel énekli ezen a napon mindenki Michael Haydn miséjének minden egyes szavát, melyet a Peter Schröppel vezette "Nattheimi Fúvószenekar"* kísér. Jelli Pater prédikációjában kitér Keresztelő Szent János tevékenységére, annak hatásait részletezi, majd mikor Gallina Margit és Pfeiffer Anni zsámbéki viseletben a Teure Mutter című gyászinduló ütemeire koszorút helyeznek el halottaink emlékének adózva, sokaknak elszorul a torka.

Már a programok elején felhívta Jelli Pater a figyelmünket, hogy 2012 jubileumi év a zsámbékiak és

bucsu-nattheim.jpga dunamenti svábok életében, hiszen 300 évvel ezelőtt indultak meg őseink "Ulmer Schachtelnek" nevezett dereglyéken a Duna vizén az új hazába. Nem csak Zsámbékon nyíltak meg kiállítások ebből az alkalomból, hanem egész Baden-Württembergben is. A legnagyobb pl. Ulmban, a Dunamenti Svábok Központi Múzeumában látható, mely a betelepülést magas színvonalon tárja a látogatók szeme elé. Zsámbék városa egy egész évet szentel ennek a jubileumnak, mely zárórendezvényére a Heimatverein Zsámbék védnöke, Nattheim városa is meghívást kapott. Bár az időpont még egyeztetés alatt van, de a szervezés már megkezdődött. Részvételünk természetesen magától értetődő és csodálatos lenne, ha egy nagybusszal el tudnánk látogatni a szülőföldünkre.  Mivel a zsámbékiakhoz évek óta kegyesek az égiek, így idén is csodás napsütésben lejtette el Norbert Bereska, Nattheim polgármestere, a búcsúbál nyitótáncát az egyik viseletbe öltözött zsámbéki asszonnyal, mellyel hatalmas közönségsikert aratott. Eközben a Dietrich-Bonhoefferről elnevezett közösségi házban már mindenki várta a süteménystand megnyitását, melynél ismét a zsámbéki búcsúi és ünnepi sütemények voltak az abszolút favoritok. Hamarosan emberek nevetése és jókedélyű beszélgetése  töltötte meg a termet, melyhez jó aláfestést nyújtott a fúvószenekar csodás muzsikája. Olyanok is akadtak, akik ennek hatására megfiatalodtak és 30 évet letagadva táncoltak a jól ismert dallamokra.Az elbúcsúzásnál könnyes szemmel ugyan, de mindannyian egyetértettünk abban, hogy jövőre ismét meg fogjuk rendezni a búcsúnkat.

Sajnos nem tehetünk úgy, mintha nem lennének soraink láthatóan szellősebbek. Egyre kevesebben leszünk mi, akik Zsámbékot még szülőföldjüknek mondhatják. Régi, kedvelt arcok tűnnek el évről-évre. De egy új jelenség mégis ad okot a reményre: biatorbágyi, soroksári kitelepítettek is eljöttek, hogy ezen a napon velünk, zsámbékiakkal ünnepeljenek.Az ő soraik is ritkulnak, de mindannyiunkat összeköt egy szent dolog, mégpedig a HAZASZERETET!


 

Írta: Irene Kieltsch (Nattheim)
Fordította: Fuchs Sandra Titanilla
*több zsámbéki kitelepített is zenél abban a zenekarban