Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Országos címlapon vagyunk!

2012.12.13

 

 Megjelent a 2013. évi Deutscher Kalender!

 

 

svabesk.jpg

A magyarországi németek legjelentősebb évkönyve, melyet évről-évre több ezer példányban adnak ki idén is sok olvasnivalót kínál nemzetiségünk tagjairól és tagjaitól. Az idei országos német fotópályázat, a BlickPunkt  alkotásai közül hét kapott helyett a kötetben, kettő közülük a címlapot díszíti. Ezen két címlapra került fotót Salamon László készítette a 2010-es zsámbéki SVÁB ESKÜVŐN, mely összefogva a régió nemzetiségi csoportjait 250 népviseleti párt vonultatott fel és az ország minden tájáról érkeztek látogatók, hogy részesei lehessenek egy megelevenedő egész napos hagyománynak.

 

 

A menyasszony családját három éve a solymári Herbstrosen Tánccsoport tagjai alakították, de részt vettek az eseményen többek között a biatorbágyi fúvósok, hazalátogató kitelepítettek, a zsámbéki német dalkör tagjai, a Zichy Miklós Általános Iskola diákjai és a gerlingeni Hagyományőrző Sváb Tánccsoport is.

 Az eseményről még az M1 is beszámolt és több regionális újság és médium címlapjára került.  A 2010-es Sváb Esküvőről bővebben itt olvashatnak:

 

 

 A háromévente megrendezésre kerülő lakodalmat a Lochberg Tánccsoport szervezi és a szereplők heteken át próbálják a tradicionális sváb lakodalmas élethű előadását. A műsor értékét az is növeli, hogy mindezt zsámbéki sváb dialektusban adják elő, természetesen magyar és német narrátorok műsorvezetésével. Az egész napos eseménybe természetesen a látogatókat is aktívan bevonjuk, így adva örök élményt és ismertetve meg őket hagyományvilágunkkal. 2013 nyarán harmadjára fog megelevenedni Zsámbék utcáin ez a szép tradíció, melyre a szervezők már most várják népviseleti párok, német nemzetiségi hagyományőrző csoportok jelentkezését!

 

 Jelentkezni lehet a sandra.fuchs@freemail.hu címen.

 

 A Deutscher Kalender megvásárolható 800 Ft-os áron a Neue Zeitung szerkesztőségében vagy megrendelhető az alábbi elrérhetőségeken.: 1062 Budapest, Lendvay u.22

 

E-mail: neueztg@hu.inter.net.