Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zsámbékon éltere kelnek a farsangi szokások!

2013.01.30

_igp0873.jpg

 Zsámbékon nagy hagyománya volt régen a farsangnak. A farsangi 3 nap alatt még az iskolában is lehetetlen volt a tanítás. Szombattól keddig álltak a bálok és minden évben megszervezték a farsangi lovaglást, jöttek a farsangi bolondok és sajnos néhány kakas is a kárát látta ennek az időszaknak. Természetesen mint sok minden másnak, ezeknek a szokásoknak sem volt életbentartója 1946 után, így majdnem feledésbe merültek. 2007-ben a Lochberg Tánccsoport a zsámbéki sváb szokásokról forgatott filmjében szerette volna többek közt ezekre is felhívni a figyelmet. 2010-ben a táncos fiúk elő is adtak egy vicces farsangtemetést sváb-magyar kevert nyelven női viseletben, ahogy az régen szokás volt. A siker elsöprő volt! (az erről készült felvételt itt láthatják: www.youtube.com/watch)

Idén február 9-én 13:30-tól a Tájháznál és a régi "Nagy Kocsmánál" (mai Művelődési Ház) újraélednek ezek a hagyományok. Szeretettel várunk mindenkit!

 

Bővebben a programról:

FEBRUÁR 9-én olyat láthatnak, ami Zsámbékon nagyon régen volt! Megelevenednek a FARSANGI SVÁB SZOKÁSOK a Tájháznál és a Művelődési Háznál. 13:30-kor érkeznek a Tájházhoz a farsangi bolondok, majd lesz lánycsalogató farsangi tánc, ezek után farsangi lovasok kísérik a zenés menetet a régi Nagykocsmáig(Művelődési Ház) ahol régi hagyomány szerint (gumi)kakast ütünk. Majd bent kezdetét veszi a vigalom, lesz egy kis táncház a Várgesztesi Vagányok közreműködésével, ha minden jól alakul eljön hozzánk a Borony Tánccsoport Csobánkáról majd a végén eltemetjük a Farsang Tónit tradicionálisan sváb-magyar kevert nyelven! Jöjjenek és űzzük el közösen a telet és az ártó szellemeket! Házigazda a Lochberg Tánccsoport és a Közművelődési Intézet!


ALTE FASCHINGRSBRäUCHE in Schambek werden lebendig! Am 9. Feber ab 13.30 erwartet Euch die Lochberg Tanzgruppe bei dem Heimatmuseum (Bicskei u.13). Das Programm:
-Faschingnarren kommen an
-Faschingtanz mit den Mädchen
-Faschingreiten zu dem "Grossen Wirtshaus" / Kulturhaus
-Hahnenschlag nach alter Tradition /Hahn ist aus Gummi :)
-Schwäbisches Tanzhaus mit den "Geschtizer Buam"
-Auftritt der Borony Tanzgruppe aus Tschowanka 
-Faschingbegraben nach alter Tradition (schw
äbisch und ungarisch)

 

Cikk a 2010-es Farsangtemetésről és Jótékonysági Bálról:

www.schambek.eoldal.hu/cikkek/hagyomanyok-traditionen/oriasi-siker-volt-a-farsangtemetes-es-a-bal.html

 

tajhaz_20130209farsangi-szokasok-page-001.jpg

 

 

A mappában található képek előnézete Jótékonysági bál-Farsangtemetés/Faschingsbegrabung