Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyógynövénycsokrok és aratókoszorú

2010.08.13

                Gyógynövénycsokor és aratókoszorú

         - így ünnepelték eleink Mária mennybevételét -       Mit is jelent azonban ez az ünnep? Hogyan élték meg ezt a napot a zsámbéki svábok? És kik elevenítették fel ezt a szép hagyományt?
Alábbi cikkünkből mindent megtudhatunk erről a csodás ünnepről, mely oly fontos volt őseink hagyományvilágában!

maria-himmerlfahrt.jpg      Ünnepi menet Mária mennybevétele alkalmából  1938-ban Zsámbékon. A képeken jól megfigyelhetők a szépen font és díszített aratókoszorúk és az újkenyér, melyet szintén megszentelni vittek a templomba. A fotó tulajdonosa Hajdú József. Gyűjtötte, digitalizálta, kategorizálta: Fuchs Szandra
 

Lássuk először is az ünnep német, tájnyelvi és magyar elnevezését:
MARIA HIMMELFAHRT (Mária mennybevétele) vagy svábul "Maria  Kreudeweih" vagyis "Maria Kräuterweihe", ami magyarul annyit tesz, hogy "Gyógynövényszentelő Mária". A zsámbéki svábok egyébként magyarul Mária mennybemenetelének hívták régen ezt az ünnepet. Német nyelvterületeken egyébként augusztus 15. ma is munkaszüneti- és szigorú keresztény ünnepnap! Talán egyszer megérjük, hogy Szent István országában (aki Szűz Máriának oltalmába ajánlotta a Magyar Hazát) is törvényes munkaszüneti nap lesz!

 

KépMária mennybevétele a zsámbéki svábok által nagyon nagy becsben tartott ünnep volt. Ekkor ünnepelték az aratás végét, ezért az aratókoszorúval /svábul Schnitökraunz, németül Schnitterkranz-cal/ és az egyik helyi fúvószenekarral egy menetben a templomba vonultak.
Az asszonyok és lányok gyógynövényekből összeállított csokrokat vittek magukkal, melyekben 7 eltérő fajta gyógynövény volt a kamillától kezdve a cickafarkon, levendulán át egészen a szilváig (ez Zsámbékra volt főképp jellemző - bár a szilva nyilván nem sorolható szigorúan a gyógynövények sorába). Az illatos virágokból kötött csokrokat mise közben a pap megszentelte, majd hazavitték és a mestergerendára akasztották.

 

maria-himmofahrt.jpg

Az ünnepi menet megérkezik a régi községházára. Sorfalat állnak a zenészek és Zsámbék előljárói. A nyári viseletben öltözött lányok az újkenyeret hozzák. Forrás: M.A. Jelli Zsámbéki képgyűjteménye. Datálás: az 1940-es évek eleje.

 

 Ezeknek a növényeknek azért is tulajdonítottak nagy erőt, mert a Biblia szerint Mária világ életében szerette a virágokat és a növényeket. Mikor aztán Mária "mennybevétetett" sírja körül finom virágillat (rózsa és liliom illat) terjengett. A zsámbékiak híresek voltak a Szűz Anya nagy tiszteletéről. Ezért ez a nap nagyon fontos volt számukra, már előre készültek rá. Elkészítették az aratókoszorút, mely a legszebb búzaszálakból készült és korán reggel leszedték a virágokat, hogy aztán csokorba kössék őket. Az is megemlítendő, hogy az aratás hosszú napjai után most végre itt volt az ideje az ünneplésnek, melynek a zsámbékiak szintén nagymesterei voltak.
A hagyományt először 2007-ben hívta újra életre a zsámbéki Lochberg Regionális Tánccsoport. "Emlékképek" című díjnyertes (Abgedreht-Nemzetiségi Filmfesztivál) filmjükben pedig részletesen be is mutatják a nap eseményeit. 2010-ben és 2011-ben aztán már Kárpáti Tímea környezetvédelmi szakmérnök segítségével ismerhették meg a fiatalok és idősek a Zsámbék környékén őshonos gyógynövényeket a Tájházban.

 

Kép

               Márton atyával a Lochberg Tánccsoport tagjai a mise után a templomban
2007-ben


A csokorba font szilvaág köré külön kis hitvilágot építettek eleink. Úgy tartották, hogy akivel a mise után megosztják azzal mindig vissza fognak találni egymáshoz. Ezért azokkal felezték meg a csokor ágán lévő szilvákat, akiket nagyon szerettek és féltettek. Úgy tartották, hogy akivel a szilvát megosztják, bármerre is sodorja az élet vihara, mindig visszatalál ahhoz a személyhez, akivel egyszer átélte ezt a kedves hagyományt.Kép
A mise után hazavitték a csokrokat / svábul Kreidepussn-Kräuterblumen / és a mestergerendára /svábul Khalerie vagy Mandlpaam/ akasztva kiszárították. A megszentelt dolgoknak nagy jelentőséget tulajdonítottak őseink.
Ezt a csokrot Szenteste egy öreg tálba tették, melyben mirha volt, majd meggyújtották és a családfő ezzel az edénnyel azt füstölőként használva minden szobában elmondott
egy imát a Kis Jézushoz.

 

 

Kép

Anyaországi források az alábbi gyógynövényeket említik. Nálunk 7 vagy 9 növényből állt a csokor. A tájra jellemző virágok nagy szerepek játszottak. Díszítésként rózsát és különböző színes virágokat is kötöttek bele. De a csokor közepén mindig ott volt a szilvaág.

Lássuk hát miket említenek a bajorországi források, ahonnan őseink ezt a szokást magukkal hozták és ahol a mai napig ezt szigorúan tartják:

 

 

 

Palástfű / Frauenmantel  = összehúzó hatású, segíti a szövetek feszessé válását, hegesedést. 

Vérzéscsillapító hatása is ismert. Jó fogínygyulladása, menstruációs rendellenességre.

Macskagyökér / Baldrian    = nyugtató és altató hatású. Jó idegességre és álmatlanságra.

Árnika / Arnika = gyulladás és fájdalomcsökkentő. Enyhíti a rovarok okozta csípések viszketését. Jó a visszérre, ödémákra, kelésekre.

Fekete üröm/ Beifuß  = étvágyjavító, epeműködést serkentő növény. A népgyógyászatban a hisztéria csillapítására is használják.

Kamilla/Kamille = emésztési zavarok, menstruációs problémák, aknés bőr ellen jó.

Orbáncfű/Johanniskraut= epebetegségek, szív- és ideggyengeség, depresszió kezelésére alkamas

Lestyán/Liebstöckel=jó gyomorerősítő, emésztést serkentő, vizelethajtó. Jó gyógyszer alkohol és nikotinmérgezés esetén.

Borsmenta/Pfefferminze = simaizom görcsoldó hatású. Csökkenti a viszketési ingert a bőrön. Migrénes rohamoknál görcsoldó.

Cickafarkfű/Schafgarbe= görcsös jellegű gyomor, bél és epebántalmaknál használják.

Margaréta/Marguerite =népi gyógyászat belsőleg légúti megbetegedések vagy idegesség, külsőleg sebek kezelésére használja.

Gilisztaűző varádics/ Rainfarn = bélférgek elpusztítására használják.

Ruta/ Raute= erősítő és gyógyító hatású. Légzési nehézség, szívdobogás, hisztérikus görcsök esetében

Kakukkfű/Thymian=Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.

Ökörfarkkóró/ Königskerze = szárítva, köhögés elleni teaként használható.

Wegwarte/Mezei katáng, cikória =gyulladáscsökkentő, élénkítő, hashajtóhatású.

Liliom / Lilie =díszítésként tették bele

Vadrózsa, rózsa/ Wildrose = díszítésként tették bele a csokorba

 

Kép

 

A gyerekeknek és fiataloknak élmény megkötni a csokrokat és megismerni a gyógynövények titkait. A régiek éltek ezen titkokkal és gyakran kezeltek akár betegségeket is sikeresen a természet segítségével. A képen a Lochberg Tánccsoport gyermektáncosai 2010-ben a Tájházban.
 

A cikket összeállította: Fuchs Szandra Titanilla. A hagyomány leírása, felgyűjtése, a fotók digitalizálása, kategorizálása: Fuchs Szandra Titanilla

Fotók: Lochberg Regionális Tánccsoport, Fuchs Vanda, Fuchs Tiborné, Hajdú József és M. A. Jelli
 

További közléshez kérjük vegye fel a kapcsolatot a szerzővel!
Köszönjük!

kicsinyitve.jpg