Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Értékes-Wertvolles

Cikkek

A zsámbéki kálvária története

2012.03.28

Nemsokára itt a húsvét, ezért is szeretnénk most pár sort szentelni az egykor legszebb fekvésű klasszicista kálváriának tartott zsámbéki műemléknek, mely töténete egészen a XVIII. századig nyúlik vissza. Ma már oda nem illő házak csúfítják el azt a csodás látványt, amelyet kálváriánk 150 éven át nyújtott  az értékeket mindig is tisztelő zsámbékiaknak és a messziről érkező vándoroknak, utazóknak. Ettől függetlenül a nagyhéten több hitéleti és hagyományos esemény színhelye, ez a még hiányosan is méltóságot árasztó, Krisztus keresztútját és szenvedéseit bemutatni hivatott műemlék.

kalvaria.jpg

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Értékes-Wertvolles | Fényképek: 2010 Húsvét-Ostern | Hozzászólások: 0

Az év fúvószenei eseménye

2010.11.21

Több száz ember tűkön ülve várta november 13-at. Ezen a napon látogatott el hazánkba ELŐSZÖR a világhírű GLORIA fúvószenekar, akik 2000-ben a Fúvósok Európa bajnokságán PROFI kategóriában első helyezést értek el.

A páratlan GLORIA zenekar a szári csarnok színpadán. Fotó: Rudi Pfeil

Kép

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Értékes-Wertvolles | Hozzászólások: 2

A képeink versenye

2010.10.20

2008 után ismét részt veszünk a BLICKPUNKT versenyén, melyet a Zentrum ( a Magyarországi Németek Információs Központja) szervez meg immár harmadjára. A tét bekerülni a jövő évi német nemzetiségi naptár egyik oldalára:)

KÉRJÜK szavazatával támogassa ezen csodás képeinket!!!  Csak annyi a szabály, hogy a szavazat akkor válik érvényessé, ha min. 60 képre adta le a regisztrált felhasználó és a szavazatok átlaga nem került 5 alá. 

Regisztálni ezen a címen lehet :    http://alles.hu/login/registration

Bővebb információt  és  képeket a cikk további részében találnak.

Kép

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Értékes-Wertvolles | Hozzászólások: 0

MEGHÍVÓ - Ahol ott a helyünk!

2010.08.13

NÉMET NEMZETISÉGI EMLÉKMŰ és EMLÉKPARK avató.

Augusztus 19-én 18 órakor  a Józsefvárosi pinceterületen           ( a Lahmgrubm-ban ) Zsámbék tiszteletét és köszönetét fejezi ki az itt élt sváb elődeinknek.

 

Kép

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Értékes-Wertvolles | Hozzászólások: 0

Végre egy magyarországi német nyelvkönyv - és még annál is több

2010.02.24

Kép Iwan kaunzn joa. Mit is jelent ez a mondat? Egy új pilisvörösvári "nyelvkönyv" bemutatja, hogyan is kell a pilisvörösvári dialektust beszélni és hogyan is gondolkodtak régen a vörösvári "svábok"(akik egyébként a dunai bajor dialektus egy válfaját beszélték).

 

 

Zsámbéki Nemzetiségi Fesztivál az M1-en

2009.11.18

Ismét látható volt a híres nevezetes OKTÓBER FESZTIVÁL a médiában. A 2007-ben létrejött ifjúsági nemzetiségi fesztivál a maga nemében önálló a régióban és évről-évre népszerűbb. Mára több ezer látogatót vonzó és több száz fellépőt felvonultató ifjúsági fesztivállá nőtte ki magát. Idén a Lochberg Regionális Tánccsoport 5. születésnapjával összekapcsolva került megrendezésre szeptember 12-én.

 

Kép