Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Emlékkeresztet állítottak Mányon

2013.09.23

 Emlékkeresztet állítottak Mányon!


Zsámbék nemrég egy egész éven át tartót ünnepségsorozattal emlékezett meg helyi német nemzetiségi lakosainak 300 éves múltjáról. Az elsők 1712-ben indultak útnak Oberschwabenből (Biberach környékéről) és 1713-ban érkeztek meg Zsámbékra.

A svábok 300 éves betelepítéséről emlékeztek meg nemrég Mányon is, ahol egy szép fa emlékkeresztet állíttattak ebből az alkalomból. Az osztrák stílusban faragott kereszt a Mánkár, vagyis a Szent István utca végén áll és emlékeztet az ősök verítékes munkájára. Bár egyes források szerint Mányra, a német ajkú lakosság betelepítése a XVIII. század második felében kezdődött meg, örvendetes dolog, hogy még akadnak, akik akarnak emlékezni és emlékeztetni, hogy 300 évvel ezelőtt, milyen óriási vállalkozás volt elindulni az ismeretlenbe és ott egy új hazát két kézzel építeni! Őseink 2 hetes, veszélyes utazás után érkeztek meg a Dunán, ahonnan elirányították őket a kijelölt faluba. Itt 3 év adómentességet kaptak a parasztok és a semmiből kellett megteremteniük életük fenntartásának szükséges elemeit! Mivel a letelepített emberek nem rendelkeztek tartalékokkal ezért ki voltak szolgáltatva az időjárásnak és a főurak önkényének vagy épp kegyének.

Így hát óriási büszkeségre adhat okot, hogy a betelepített sváb lakosság, milyen munkát vitt végbe a magyar hazában eltöltött három évszázad során! És mennyi életáldozattal vált otthonunkká az egykor elnéptelenedett Budai-hegyvidék! A keresztet a Mányi Német Önkormányzat állíttatta egy eltűnt hálaoszlop helyre. Az ünnepségen a tánccsoport fiataljai viseletben vettek részt.