Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ulmi skatulyák

2012.05.07

 

ulmer-schachtel-in-ulm.jpg

 

Ulmer Schachtel ábrázolása az ulmi városháza homlokzatán

A német telepesek többségében Ulmból, Günzburgból és Regensburgból keltek útra. Akkoriban vízi úton volt a legegyszerűbb és a legolcsóbb az utazás. Sváb őseink elsősorban Ulmer Schachteleken érkeztek meg az új hazába.

 

dsc05806.jpg

"Ulma" nevet viselő Ulmer Schachtel az ulmi Dunamenti Svábok Központi Múzeuma előtt

Ez a 18. században Ulmban (a Duna mellett) ácsolt teherszállító dereglye kb. 60 láb hosszú, 15 láb széles és 3 láb mély volt (1 láb = 31.3 cm). A lapos törzsnek normál vízállásnál kb. 20 tonna volt a teherbírása. Az utazási sebességet a Duna sodrása határozta meg. A Magyarországra történő utazás (kizárólag nappal) több napot vett igénybe, ami a zátonyok, valamint az esetenkénti magas vízállás miatt nem volt veszélytelen vállalkozás. A legénység 6-8 főből állt. Az ulmi skatulyák mellett úgynevezett Kehlheimer Plötteneket is használtak, melyek kinézetükben hasonlítottak a Schachtelekre.
 Egy dereglye kb. 200 guldenbe került, az utazásért 20 guldent kellett fizetn A célállomáson ezeket az „egyutas dereglyéket" ' szétszedték, a fát pedig eladták, mivel árral szem­beni vontatása nem volt lehetséges.

  Ily módon került sok ezer Duna menti sváb a kiürült országba, amelyből kevesebb mint 100 év alatt virágzó kertet hoztak létre.

 

 

kelheimnal.jpg

 

Egy Ulmer Schachtel Kehlheimnál

 

 

schiffszug.jpg

 

 

Kehlheimer Plötten

 

dsc05802.jpg

A Lochberg Tánccsoport 2010-ben Ulmban egy Ulmer Schachtel előtt

 

Forrás: Plank Antal:...mi mégis tovább élünk (Pomáz)

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.